Комунікативно-деонтологічна стратегія взаємодії суду з потерпілими від воєнних злочинів - Семчук, Ю. І.; Миляник, Т. Б.; Гула , М. І.; Куликовець, І. М.; Кузик, Д. О.; Трух, О. І. (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена аналізу комунікативно-деонтологічної стратегії судової взаємодії з потерпілими від воєнних злочинів, що набуває особливої актуальності в умовах збройної агресії рф проти України. Досліджено теоретичні засади та нормативно-правові механізми судової комунікації, визначено основні принципи судової етики та використання спеціалізованих комунікативних технологій у процесі розгляду справ щодо воєнних злочинів. Розкрито концепцію відновного правосуддя як одного з ключових інструментів захисту прав потерпілих, що передбачає не лише каральний, а й реабілітаційний підхід до правосуддя. Аналіз міжнародних правових стандартів, зокрема положень Римського статуту, Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини, дав змогу визначити ефективні підходи до судового діалогу з потерпілими, що сприяють запобіганню вторинній віктимізації та забезпеченню психологічної підтримки жертв війни. Висвітлено проблеми етичної взаємодії суду з потерпілими, окреслено необхідність удосконалення процесуального регулювання судової комунікації та запропоновано шляхи інтеграції принципів відновного правосуддя в українську судову практику. Особливу увагу приділено перспективам розвитку комунікативної політики судів у воєнний час, що включають застосування сучасних методик допиту, використання технологій дистанційної участі потерпілих у судових засіданнях, забезпечення їхньої безпеки та належного правового супроводу. Доведено, що ефективна судова комунікація у справах про воєнні злочини є важливим чинником відновлення справедливості, зміцнення правопорядку та посилення суспільної довіри до судової влади в умовах війни та післявоєнного відновлення України.