Деякі аспекти формування граматичної компетентності при вивченні англійської мови - Ключник, Руслан Максимович; Щолокова, Ганна Володимирівна; Кулько, Вікторія Анатоліївна; Комліченко, Альбіна Андріївна; Разінькова, Міла Юріївна (Академічні візії, 2024)
У статті розглядаються деякі аспекти формування граматичної компетентності при вивченні англійської мови. Автори виходять з того, що вивчення граматики є обов’язковим для вільного володіння англійською мовою. Проаналізовано особливості граматики англійської мови як однієї з германських мов. Здійснено спробу порівняння особливостей граматики англійської та німецької мов. Запропоновано використовувати інші мови для порівняння з англійською. Порівнюються також англійська та українська мови. Фразові дієслова розглядаються як класичний приклад розбіжностей між англійською та українською граматичними системами. Автори зосередилися на окремих складних темах англійської граматики. Однією з таких тем є непряма мова, використання якої проілюстроване таблицею. Підкреслено важливість проєктної роботи на заняттях з англійської мови та висловлено припущення щодо можливості групової роботи. Запропоновано підготовку авторського мінідовідника в якості проєкту. Серед аутентичних матеріалів, які підходять для створення граматичних завдань, виокремлено матеріали з англомовних видань. Проаналізовано статтю Spain plans 100% tax for homes bought by non-EU residents, опубліковану BBC. Створено вправу на основі цієї статті та наведено правильні відповіді. Підкреслено лінгводидактичний потенціал аутентичних текстів. Зазначено, що вони знайомлять нас із особливостями життя в інших країнах, причому не лише у тих, мова яких вивчається. Запропоновано критерії відбору текстів для створення вправ: рівень складності, інтерес, достовірність, нейтральність. Проаналізовано етапи роботи з текстом та результати опанування граматики на кожному з цих етапів. Стаття може бути корисною викладачам англійської мови, здобувачам закладів освіти та всім, хто цікавиться англійською мовою та проблемами освіти.