Аналіз ризиків інвестування в проєкти сталого розвитку в умовах економічної невизначеності - Рагуліна , Надія Вікторівна (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто сучасні підходи до проведення комплексного аналізу ризиків, що виникають при інвестуванні в проєкти сталого розвитку в умовах економічної невизначеності, яка є одним із найсерйозніших викликів для сучасного інвестиційного середовища. Розроблено підхід до проведення аналітичного оцінювання ризикозахищеності проєктів сталого розвитку, що ґрунтується на аналізі таких ключових компонентів, як фінансова, кадрова, виробнича, управлінська, ринкова та науково-технічна складові. Запропоновано процес впровадження порогових значень для кожного компонента інвестиційного проєкту, які надають можливість визначати поточний стан ризикозахищеності такого проєкту та ідентифікувати його найбільш уразливі аспекти. Також запропоновано методику експертного оцінювання, яка дозволяє визначати вагомість кожного компонента ризикозахищеності та встановлювати пріоритетні напрями для управлінських дій. Розроблено систему моніторингу ризикозахищеності для проєктів інвестування, в яку включено графічну візуалізацію даних та оцінку стану ризиків в динамічному форматі. Доведено, що застосування ряду запропонованих підходів сприятиме зростанню рівня довіри з боку інвесторів, та забезпечуватиме стабільність реалізації проєктів сталого розвитку.