Соціо-еколого-економічні аспекти енергетичного використання лісових ресурсів - Динька, Павло Кузьмич; Соловій, Ігор Павлович; Гоголь, Тарас Миронович (Академічні візії, 2025)
У статті із застосуванням інтегрального соціо-еколого-економічного підходу досліджено проблему використання лісової біомаси як відновлюваного джерела енергії в контексті впливу її заготівель на лісові біогеоценози та ефективність виконання ними багатосторонніх корисних функцій і спроможність надання повноцінних екосистемних послуг. Проаналізовано обсяги, проблеми, перспективи та соціальні аспекти використання лісової деревної фітомаси. Досліджено взаємозв’язки і взаємовпливи соціальних та екологічних аспектів на формування тенденцій у розвитку енергетичного використання лісових ресурсів в контексті подолання глобальних екологічних загроз. Запропоновано концептуальні напрями послаблення суперечностей між дедалі зростаючими обсягами залучення до господарського використання ресурсів лісової біомаси та необхідністю забезпечення сталості лісокористування.