Правове регулювання обороту стейблкоїнів: досвід Канади - Кулик, Олег Ігорович (Академічні візії, 2025)
Дослідження присвячене аналізу досвіду Канади у правовому регулюванні обороту стейблкоїнів. Актуальність статті пояснюється усталеною в Канаді системою правового регулювання їх обороту, що може бути проаналізована на предмет виявлення позитивного досвіду, вартого запозичення в Україні. Дослідженням виявлено, що правове регулювання обороту стейблкоїнів в Канаді здійснюється через застосування до них законодавства про цінні папери, податкового законодавства, законодавства про боротьбу з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванням тероризму. При цьому особливості правового регулювання стейблкоїнів у Канаді проявляються в підвищених вимогах з боку Канадських адміністраторів цінних паперів (Canadian Securities Administrators, CSA) до емітентів стейблкоїнів, на кшталт таких, що висуваються до емітентів цінних паперів, щодо зобов’язання підтримувати відповідний резерв активів у кваліфікованого зберігача, який зберігається на користь власника віртуального активу, а також зобов’язання в оприлюдненні певної інформації, зокрема про наявність резервування. Автором зроблено висновок, що корисним для України досвідом може бути запровадження в Законі України «Про віртуальні активи» зобов’язань емітенту стейблкоїну (забезпеченого віртуального активу) щодо підтримання обов’язкового резерву активів, яким віртуальні активи забезпечені (до прикладу грошових коштів на спеціальному депозитному рахунку, якщо віртуальні активи забезпечуються фіатними валютами). У статті також зроблено висновок про доцільність зобов’язати постачальників послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів оприлюднювати актуальну інформацію про наявність у емітентів відповідних стейблкоїнів резервів активів, якими ці стейблкоїни забезпечені.