Соціокультурний складник як ключовий елемент викладання іноземних мов у сучасному освітньому середовищі - Зінченко, Олена Сергіївна; Папіжук, Валентина Олександрівна; Лісова, Юлія Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Статтю присвячено аналізу соціокультурного складника в процесі вивчення іноземних мов. Сучасне освітнє середовище зазнало значного впливу глобалізаційних процесів, цифровізації суспільства, пандемії COVID-19 та повномасштабної війни в Україні. У таких умовах активне впровадження цифрових технологій, зокрема освітніх платформ, навчальних застосунків, програм для відеозв’язку, інструментів віртуальної (VR) та доповненої реальності (AR), месенджерів і соціальних мереж, сприяє персоналізації навчання. Водночас ці технології дозволяють забезпечити доступ до автентичних матеріалів, створюючи умови для впровадження соціокультурних елементів у вивчення іноземних мов. У статті досліджено інтеграцію соціокультурного складника в процес викладання іноземних мов в умовах глобалізації та викликів, пов’язаних із пандемією COVID-19 і повномасштабною війною. Визначено основні чинники, що впливають на формування освітнього середовища, проаналізовано роль вивчення іноземних мов у сучасному суспільстві. Особливу увагу приділено дослідженню соціокультурного складника у формуванні іншомовної комунікативної компетентності. Дослідження базується на компетентнісно-орієнтованому підході, із застосуванням методів аналізу, порівняння, узагальнення та систематизації. Результати підтверджують, що соціокультурний компонент вивчення іноземних мов відіграє важливу роль у сучасному освітньому процесі, адже володіння іноземними мовами набуває стратегічного значення, оскільки сприяє підвищенню професійної мобільності, культурній інтеграції та адаптації здобувачів освіти до умов глобалізованого суспільства. Соціокультурний складник викладання іноземних мов є ключовим елементом у формуванні комунікативної компетентності, забезпечуючи глибше розуміння культурних контекстів, мовних зворотів та історично-культурного підтексту. Це дозволяє здобувачам освіти ефективніше адаптуватися до іншомовного середовища. Наголошено, що подальші дослідження мають бути спрямовані на розроблення інноваційних методик навчання, що поєднують традиційні підходи із цифровими технологіями. Необхідно також удосконалювати освітні програми, враховуючи виклики, спричинені швидкими змінами в суспільстві та освітньому середовищі. Особливу увагу слід приділити вивченню впливу соціокультурних складників на успішну адаптацію здобувачів освіти до нового мовного та культурного середовища.