Андрагогічні підходи до викладання морської англійської мови з використанням сучасних освітніх технологій - Волкова, Анна Сергіївна; Курасова, Наталія Іванівна (Академічні візії, 2025)
Актуальність якісного викладання курсу морської англійської мови позиціонується загальновизнаною проблемою, зважаючи на деструктивну роль недостатнього знання мовленнєвих навичок щодо безпеки діяльності моряків та перевезення вантажів на морі. Особливої ваги зазначене питання набуває в контексті андрагогіки. Метою дослідження є аналіз сучасних андрагогічних підходів до викладання морської англійської мови із залученням потенціалу сучасних освітніх технологій. У статті розглянуто концепцію системного андрагогічного викладання лексики морської англійської мови, що передбачає використання цільових завдань, комплементарних рівню іншомовних компетенцій та професійним потребам моряків. Доведено, що запропонований підхід зарекомендував себе позитивно в групах заочного відділення та у контексті навчання студентів-іноземців, різної вікової категорії. Доведено, що сучасні освітні технології сприяють формуванню якісного термінологічного тезауруса в процесі навчання, що стимулює подальше самостійне розширення та вдосконалення морської лексики моряками у процесі реалізації професійної діяльності. Зауважено, що андрагоги повинні враховувати вимоги та рекомендації Міжнародної морської організації, з метою оптимізації рівня конкурентоспроможності здобувачів компетенцій з морської англійської мови на міжнародному ринку праці. Окреслено основні навчальні методики, програми, інструменти та матеріали викладання спеціальної морської лексики. У статті доведено, що уніфіковане подання матеріалу без залучення інноваційних освітніх технологій виступає основною причиною фрагментарного формування навичок морської англійської мови у моряків, складнощів практичного їх застосовування в реаліях професійного середовища. Обґрунтовано, що ефективне застосування потенціалу освітніх інновацій сприяє оптимізації процесу викладання вузькогалузевої лексики англійської мови та стійкому розвитку андрагогічного навчального середовища.