Вплив тіньових доходів на економічну безпеку - Федотов, О.; Мироник, Б.; Гончарук, В. (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено вплив тіньової економіки на економічну безпеку України. У роботі детально проаналізовано динаміку ключових показників економічної безпеки, таких як рівень інфляції, державний борг, дефіцит бюджету, індекс промислового виробництва, а також їхній зв’язок із рівнем тінізації економіки. Розглянуто основні причини зростання тіньової економіки, серед яких виділено надмірне податкове навантаження, недосконалість правової системи, недостатній рівень прозорості економічних процесів та низький рівень довіри громадян до державних інституцій. Виявлено, що значна частина економічних відносин перебуває поза межами офіційної регуляції, що ускладнює ефективне використання ресурсів та призводить до їх втрат. Запропоновано комплекс заходів, серед яких: посилення боротьби з корупцією на всіх рівнях, удосконалення податкового та фінансового законодавства, стимулювання легалізації зайнятості через зниження податкового тиску на бізнес, забезпечення надійного захисту прав власності, впровадження електронного урядування та підвищення ефективності використання державних ресурсів.