МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИМИ КОМПАНІЯМИ - Олійник, Ярина; Саврук, Христина (Академічні візії, 2024)
У статті на базі опрацювання сучасних правових та економічних досліджень проводиться аналіз особливостей міжнародно-правового регулювання діяльності транснаціональних компаній, корпорацій (далі - ТНК) як суб’єктів приватної економічної влади та їх впливу на розвиток світової економіки. Також звертається увага на завдання законодавчої та виконавчої гілок влади в Україні стосовно реалізації державних програм інноваційного розвитку для гнучкої інтеграції національної економіки в сучасну інноваційну економіку світу. Інноваційна діяльність, що здійснюється сьогодні ТНК, суттєво впливає на конкурентоспроможність країн у системі світового господарства, визначаючи лідируюче положення одних і відставання інших. Отже, ТНК є по суті найважливішими учасниками процесу формування глобальної інфраструктури технологічних нововведень за рахунок контролю над переміщенням основних компонентів, необхідних для здійснення інноваційних проектів, у тому числі венчурного капіталу, висококваліфікованих кадрів, нових ідей і розробок. Головною силою, що визначає цей процес, є активність транснаціональних компаній. На сучасному етапі транснаціоналізація українських підприємств виступає як економічний механізм, що сприяє формуванню ключових напрямків зовнішньоекономічної політики та підвищує міжнародний престиж країни. Транснаціональні компанії становлять одну з провідних структур, що сприяють розвитку світової економіки та міжнародних економічних зв’язків.