Аналіз стану цифровізації освітньої системи Німеччини - Носкова, Маргарита Вячеславівна; Корець, Зоряна Олегівна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена актуальній проблемі визначення базових критеріїв для аналізу стану цифровізації освітньої системи країни. В рамках проведеного дослідження було обґрунтовано його актуальність, окреслено сутність поняття «цифровізація», яким послуговувались в процесі наукової розвідки, здійснено огляд нормативно-правових актів Європейського Союзу щодо цифровізації освіти в країнах-членах. Виокремлено базові критерії для проведення аналізу стану цифровізації освітньої системи країни: 1) загальний огляд процесу цифровізації; 2) вплив національних традицій та менталітету на цифровізацію освіти; 3) фінансування освітньої галузі; 4)національна освітня політика щодо цифровізації; 5) інші особливості освітньої системи країни та обґрунтовано їх вибір, а також проведено аналіз стану цифровізації освітньої системи Німеччини. Одержані результати засвідчили дієвість обраних критеріїв. А також дозволили зробити висновки, що: 1) цифровізація освітньої галузі - це один з найбільш активних процесів оновлення національних освітніх систем у всіх країнах світу; 2) хоча цифровізація освіти -глобальний процес, однак його перебіг залежить від багатьох факторів, що спричинені державною освітньою політикою, зовнішніми та внутрішніми чинниками; 3) успішність цифровізації залежить як від розвитку технологій загалом так і від особливих чинників, що характерні та працюють виключно для певної країни.