Роль, місце та організація процесу навчання медико-біологічних дисциплін у підготовці здобувачів вищої освіти зі спеціальності 014.11 Середня освіта (фізична культура) з використанням дистанційних технологій - Лівак, Петро Євгенович (Академічні візії, 2024)
Медико-біологічні дисципліни, як-от медична біологія, фізіологія, анатомія людини, є ключовими у формуванні професійної компетентності майбутніх учителів фізичної культури. Вони забезпечують фундаментальні знання для розуміння структурно-функціональних основ життєдіяльності людини. Пандемія COVID-19 та повномасштабна війна в Україні стали викликом для системи освіти, змусивши масово переходити на дистанційне навчання. Такий підхід вимагає від здобувачів освіти високого рівня автономності, а від викладачів – поєднання ролей сценариста, медіатора інформації та аніматора. У роботі використано метод аналізу фахової літератури. Результати роботи продемонстрували, що ефективність дистанційного навчання залежить від дотримання педагогічних принципів, серед яких навчання через розв’язання проблем, активне залучення здобувачів освіти, підтримка інтерактивної взаємодії та створення завдань із високим рівнем автентичності. Разом із тим реалізація дистанційного навчання є ресурсовитратною як за часом, так і за матеріальними ресурсами. Застосування змішаних форматів навчання (поєднання очного та дистанційного підходів) може стати оптимальним рішенням для підтримки якості освітнього процесу. У статті також розглянуто роль і місце медико-біологічних дисциплін у підготовленні здобувачів вищої освіти зі спеціальності «Фізична культура» в умовах використання дистанційних технологій. Зазначено, що ці дисципліни закладають основи наукового підходу до аналізу життєдіяльності людини в нормі та в разі патології. Особлива увага приділяється інноваційно-інформаційним технологіям, які сприяють розвитку творчих здібностей, самостійності та підвищенню інтересу здобувачів до навчання. Розглянуто вплив пандемії COVID-19 та повномасштабної війни в Україні на освітній процес, який змусив заклади освіти терміново адаптуватися до дистанційного навчання. Описано переваги та виклики дистанційної освіти, а також роль викладачів у цьому форматі: від створення навчальних сценаріїв до організації віртуальних спільнот. Проаналізовано принципи ефективного дистанційного навчання, зокрема активне залучення здобувачів, взаємодія між учасниками освітнього процесу та створення автентичних завдань. Зроблено висновок, що дистанційні технології є ефективним інструментом доповнення очного навчання, особливо в рамках змішаних методів, і потребують раціонального використання для збереження якості освіти.