Вплив громадянського суспільства на ефективність антикорупційних інституцій - Уткіна, Марина Сергіївна (Академічні візії, 2024)
У сучасних умовах розбудови демократичного суспільства значна увага приділяється ефективній діяльності антикорупційних інституцій, спрямованих на подолання корупції у різних сферах життя. Однак, проведені дослідження свідчать, що навіть найефективніші антикорупційні інституції не можуть досягати повної результативності без підтримки громадянського суспільства. Стаття присвячена аналізу ролі громадянського суспільства у формуванні та підтримці ефективної діяльності антикорупційних органів, таких як Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). У статті автором розглянуто ключові аспекти взаємодії між громадянськими організаціями, антикорупційними інституціями та державними органами, що дозволяють підвищити рівень прозорості і підзвітності у боротьбі з корупцією. Окрему увагу приділено ролі громадських організацій, активістів, журналістів-розслідувачів та інших представників громадянського суспільства, які часто виступають незалежними суб’єктами громадського контролю та моніторингу антикорупційних процесів. Завдяки активності таких організацій підвищується рівень прозорості державного управління та знижується ризик корупційних проявів, оскільки громадянське суспільство слугує додатковим елементом контролю. Автор також досліджує ключові інструменти, які використовуються громадянським суспільством для підтримки антикорупційних заходів, серед яких – публічні кампанії, адвокація, звернення до органів влади, незалежні розслідування та моніторинг державних закупівель. У статті є порівняння національного досвіду з міжнародними практиками громадської участі у антикорупційних процесах, зокрема досвід країн Європейського Союзу та США. У статті окреслено, як громадські організації у цих країнах взаємодіють з державними структурами, сприяючи підвищенню ефективності антикорупційних заходів через тісну співпрацю, відкритий діалог та громадське спостереження.