Принципи державного управління у сфері цифрових інновацій та AI-розробок - Акулов, Ю. В. (Академічні візії, 2024)
У статті досліджуються ключові принципи державного управління у сфері цифрових інновацій та розробок штучного інтелекту (AI), які набувають особливої актуальності в умовах стрімкої цифрової трансформації суспільства. Проаналізовано чотири фундаментальні принципи, що формують основу ефективного державного регулювання цифрового простору. Принцип заборони дискримінації розглядається як основоположний елемент справедливого цифрового суспільства. Обґрунтовується необхідність забезпечення рівного доступу всіх громадян до цифрових послуг та технологій, незалежно від їх соціально-економічного статусу, віку, статі чи інших характеристик. Особлива увага приділяється запобіганню алгоритмічній дискримінації при використанні систем штучного інтелекту. Досліджено принцип функціональної еквівалентності, який передбачає однакове правове регулювання схожих за своєю суттю процесів, незалежно від їх технологічної реалізації. Проаналізовано важливість застосування цього принципу для забезпечення правової визначеності та передбачуваності у цифровому середовищі. Принцип технологічної нейтральності розглядається як запорука інноваційного розвитку та чесної конкуренції. Обґрунтовано необхідність формування регуляторної політики, яка не надає переваг конкретним технологічним рішенням, а створює рівні умови для розвитку різних технологічних підходів. Особливу увагу приділено принципу етичного розвитку штучного інтелекту. Проаналізовано ключові етичні вимоги до розробки та впровадження AI-систем, включаючи прозорість алгоритмів, підзвітність, повагу до приватності та людської гідності. Розглянуто механізми забезпечення відповідальнього розвитку штучного інтелекту та мінімізації потенційних ризиків його використання. У статті підкреслюється взаємозв’язок та взаємодоповнюваність досліджених принципів, їх роль у формуванні збалансованої державної політики у сфері цифрових інновацій. Обґрунтовано, що дотримання цих принципів є необхідною умовою для створення справедливого, інклюзивного та інноваційного цифрового суспільства. Зроблено висновок про необхідність подальшого розвитку та вдосконалення принципів для забезпечення ефективного державного управління у сфері цифрових інновацій та AI-розробок.