Благодійна допомога Збройним Силам України: історичні передумови виникнення та сучасний розвиток її правового регулювання - Корж-Ікаєва, Таїсія Григорівна (Академічні візії, 2024)
У статті проаналізовано історичні передумови та сучасні тенденції розвитку правового регулювання благодійної допомоги Збройним Силам України. В ході дослідження розглянуто еволюцію благодійності від її ранніх форм до оформлення її різновидів (форм) в інших законах України. Визначено ключові етапи законодавчого регулювання цієї сфери, з особливим акцентом на період після березня 2014 року у відповідь на збройну агресію Російської Федерації проти України. Охарактеризовано вплив політичних, економічних та соціальних чинників на розвиток благодійництва та його правового забезпечення. З’ясовано роль державних та недержавних структур у формуванні механізмів збору та розподілу благодійної допомоги. Доведено, що сучасне законодавство України забезпечує необхідні умови для прозорості та ефективності благодійних ініціатив, спрямованих на підтримку Збройних Сил України. Розглянуто основні законодавчі акти, що регулюють цю діяльність, включно зі змінами, що були внесені для реагування на сучасні безпекові потреби. Особливу увагу приділено новітнім законодавчим ініціативам, таким як зміни до Бюджетного кодексу України з 2023 року, які забезпечують звільнення від ПДВ на товари для оборони, сприяючи зниженню фінансового навантаження на бюджет та підвищенню мобілізаційної готовності країни. Відзначено роль волонтерської, гуманітарної та іншої благодійної допомоги, регульованих відповідними законами, як значних компонентів системи національної безпеки і соціального захисту. Сформовані висновки підкреслюють значення благодійної допомоги як важливого елементу національної безпеки та соціальної стабільності в Україні. Висвітлено, що благодійна допомога є не тільки виразом громадянської солідарності із власними Збройними Силами, а й ефективним інструментом мобілізації ресурсів для задоволення критичних потреб Збройних Сил України. Таким чином, дослідження відкриває нові перспективи для розуміння динаміки та механізмів правового регулювання благодійництва в контексті національної оборони та безпеки.