Глобальна компетентність сучасного фахівця: аналіз науково-педагогічних досліджень - Мукан, Наталія; Гельжинська, Тетяна; Семенишен, Антон (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена висвітленню проблеми глобальної компетентності, її ролі і значення у професійній підготовці сучасного фахівця. Виконано аналіз науково-педагогічної літератури, що представлена результатами досліджень вітчизняних і зарубіжних науковців і презентує глобальну освіту та глобальну компетентність у 21 столітті; теоретичні дослідження сутності глобальної компетентності; глобальну компетентність педагога та глобальну педагогіку; глобальну компетентність та професійну компетентність сучасних фахівців; міжнародний досвід формування і розвитку глобальної компетентності; формування глобальної компетентності здобувачів освіти у межах загальноосвітньої та вищої школи, у межах неформальної освіти тощо. Подано трактування понять «компетентність», «професійна компетентність», «глобальна компетентність». Розглянуто глобальну компетентність з перспективи економічного, соціального. Культурного розвитку суспільства. Обґрунтовано, що глобальна компетентність та її формування і розвиток є важливою науковою проблемою сьогодення. Сформовано висновок про те, що початок 21 століття характеризується економічними, культурними, технологічними та екологічними змінами, які суттєво впливають на життя і діяльність суспільства. Їхня сутність і характерні ознаки вказують на глобальний характер цих змін. Наявне зростання та розширення глобалізаційних процесів, які підкреслюють взаємозалежність країн, їхніх суспільств і економік. Це вимагає підготовки та виховання людей, особистостей і спеціалістів, здатних і готових приймати виважені рішення щодо вирішення глобальних проблем на локальному, національному та міжнародному рівнях. Такі фахівці мають бути здатними і позитивно налаштованими до вирішення глобальних проблем, що, безсумнівно, потребують інтересу у світових проблемах, розуміння їх сутності та володіння відповідним інструментарієм. Визначено перспективи подальших наукових студій щодо дослідження сутності глобальної компетентності та її структури.