Деонтологічні аспекти забезпечення рівності та недискримінації в трудових правовідносинах - Шишко, Валерій Валерійович (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено деонтологічні аспекти забезпечення рівності та недискримінації у трудових правовідносинах. Висвітлено роль деонтології як етичної основи правового регулювання, що забезпечує гармонізацію моральних і правових норм у сфері праці. Проаналізовано міжнародні стандарти, зокрема Конвенції МОП та Європейську соціальну хартію, а також нормативно-правову базу України, яка закріплює принципи рівності та недискримінації. Досліджено основні форми дискримінації, включаючи пряму та непряму, із детальним розглядом їх проявів за ознаками статі, віку, національності, інвалідності. Приділено увагу деонтологічному підходу до реалізації права на рівність, який передбачає дотримання етичних стандартів у кадровій політиці. Відзначено роль професійних спілок і громадських організацій у впровадженні колективних договорів та здійсненні громадського контролю за дотриманням принципу рівності. Зроблено висновок, що деонтологічний підхід є ключовим для ефективного забезпечення соціальної справедливості, особливо в умовах воєнної агресії рф, що вимагає посилення захисту прав працівників.