Мобінг як проблема в трудовому праві - Бек, Уляна Павлівна (Академічні візії, 2024)
Дана стаття присвячена дослідженню мобінгу як проблеми у сучасних трудових правовідносинах, що є актуальним питанням, яке потребує детального вивчення та аналізу з огляду на його стрімке поширення. Мобінг походить від англійського слова «натовп». У статті зазначено, що першим використав термін «мобінг» вчений-психолог Х. Лейман у 1980-х р.р. для позначення дій із застосуванням тиску, вчинення насильства і залякування на місці праці. Науковці розуміють мобінг як вид психологічного насильства на робочому місці, при цьому він може мати різний вияв і навіть загрожувати тілесній недоторканності. У статті мобінг класифікується на мобінг серед колег (горизонтальний мобінг), мобінг «керівник проти підлеглого» (вертикальний згори мобінг) та мобінг підлеглих проти керівника (вертикальний знизу мобінг). Особлива увага у досліджені спрямована на те, що на національному рівні повинні існувати гарантії захисту для працівників, а також повинна бути встановлена законом відповідальність за мобінг, чого в Україні сьогодні й досі не зроблено, хоча до Верховної Ради Україні надходили законопроєкти стосовно даного питання, проте жоден з них так і не підтримали. На даний момент склалася така ситуація, що фактично дії мобера залишаються безкарними, адже законодавство не надає гарантій щодо охорони для працівників, які постраждали від мобінгу.