Упровадження освітньої робототехніки у напрямі реалізації STEM-освіти в початковій школі - Дрокіна, Аліна Сергіївна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена теоретичному аналізу питання упровадження освітньої робототехніки у напрямі реалізації STEM-освіти в початковій школі. На основі ґрунтовного аналізу науково-педагогічних джерел з’ясовано, що одним із ефективних інструментів реалізації STEM-освіти є освітня робототехніка. Саме завдяки цьому підходу учні отримують не лише важливі теоретичні знання, а й цінні навички, які знадобляться їм у житті та кар’єрі. Робототехніка як напрям STEM-освіти здатна зробити освітній процес більш інтерактивним, цікавим і ефективним. Доведено, що упровадження освітньої робототехніки у напрямі реалізації STEM-освіти в початковій школі є важливим кроком у формуванні покоління, готового до цифрових викликів сучасності. Саме вона сприяє розвитку в учнів технічних умінь, практичних навичок конструювання, кодування, забезпечує стимулювання самостійності та впевненості у власних здібностях, дозволяє значно підвищити пізнавальний інтерес здобувачів освіти, розвивати в них критичне та алгоритмічне мислення, стимулювати творчу уяву, сприяти співпраці та комунікації дітей тощо. З’ясовано, що реалізація освітньої робототехніки в початковій школі може відбуватися як у вигляді цілого уроку, так і упроваджуватися фрагментарно, наприклад, в процесі таких уроків як «Математика», «Я досліджую світ», «Інформатика», «Дизайн і технології» тощо. Зроблено акцент на тому, що важливою умовою успішності цього процесу є підготовка компетентного вчителя, який має володіти як методичними, так і технічними навичками для проведення таких уроків. У даній статті розглянуто ефективні інструменти для використання освітньої робототехніки у початковій школі: робототехніка WeDo 2.0, VEX GO, Edison, UARO, Bee-Bot. Зазначено, що всі вони максимально сприяють формуванню в учнів фундаментальних навичок конструювання, логічного мислення та навичок вирішення проблем. Кожен із цих освітніх інструментів дозволяє педагогу адаптувати навчання відповідно до рівня підготовки здобувачів освіти. На основі ґрунтовного аналізу науково-педагогічних джерел та власного досвіду сформовано поради учителям щодо ефективного використання освітньої робототехніки в початкових класах у напрямі реалізації STEM-освіти.