Прямі методи оцінювання концентрації ринку - Титаренко, Валерій (Академічні візії, 2024)
Прийняття правильних та ефективних управлінських рішень керівниками вимагає наявності якісної та точної інформації про ринки та продукти. Одним з головних аспектів, можливо другим після попиту споживачів, є поведінка конкурентів на ринку. Для розуміння та прогнозування поведінки конкурентів необхідна детальна інформація щодо кожного з ринків діяльності підприємства. В мікроекономіці для кожної із загальних ринкових структур, напр. олігополія чи чиста конкуренція, вже напрацьовані методичні підходи для прогнозування поведінки конкурентів, способів ціноутворення, вибору конкурентних стратегій. Водночас для вибору доречних методичних підходів управління необхідне формальне визначення типів ринку на яких проводить діяльність підприємство. Наступною вагомою причиною розуміння структури ринку є пошук справедливості у встановленні цін на ринку. Насамперед ця проблема постає актуальною на монопольних та олігополістичних ринках. Маючи домінуючу частку на певному ринку чи сегменті, підприємства діючи з метою максимізації короткочасного прибутку можуть обмежувати рівень пропозиції для підвищення ціни товару. Внаслідок цього вони отримуватимуть додатковий прибуток спричинений відсутністю конкуренції. Поряд з тим суспільство окрім додаткових фінансових витрат не отримає частину потрібних товарів. Додатковою проблемою постає концентрація великих монополій, які отримують проблему неефективності та отримання певної політичної ваги в суспільстві. Тобто цьому контексті це питання антимонопольного регулювання в середині держави. В зв’язку із вищевикладеним дослідження ринку ґрунтується насамперед на оцінці концентрації ринку, його типу, рівня конкуренції, тощо. Для цієї мети необхідне знання методів та способів кількісної оцінки структури ринку. В статті наведено головні прямі методи оцінки ринкової структури, підготовлено порівняльну таблицю із рекомендаціями щодо їх застосування, запропоновано власну редакцію деяких формул.