Поняття, ознаки та зміст трудових правовідносин - Остапенко, Леонід; Доцик, Тетяна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена поглибленому розуміню трудових правовідносин, ця проблема є надзвичайно актуальною у сучасних умовах динамічного розвитку ринку праці. Зміни в економіці, технологіях та соціальних відносинах вимагають постійного переосмислення та адаптації законодавства, що регулює трудові відносини. Тому дане дослідження, спрямоване на аналіз поняття, ознак та змісту трудових правовідносин. В результаті проведеного дослідження сформульовано такі основні положення: -праця - це цілеспрямована діяльність людини, яка використовує свої фізичні та розумові здібності для отримання певних матеріальних і нематеріальних благ; -правові відносини – це сукупність прав та обов’язків, які виникають між людьми внаслідок дії закон; -зміст трудових правовідносин за участю фізичної особи-підприємця переважно становить права та обов’язки, що встановлені нормативними актами про працю, у тому числі типовим трудовим договором, в якому фізична особа-підприємець та потенційний працівник повинні визначати умови праці.