Теоретико-методичні аспекти комунікативно орієнтованого навчання граматики іноземної мови студентів закладів вищої освіти - Кравець, Світлана Федорівна (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено розгляду особливостей навчання граматики іноземної мови в контексті комунікативного підходу. Зокрема її метою є розкриття теоретичних і методичних аспектів комунікативного орієнтованого навчання граматики іноземної мови студентів закладів вищої освіти. У результаті дослідження обґрунтовано сутність комунікативного підходу до викладання іноземних мов загалом і граматика зокрема, визначено цільові пріоритети навчання граматичної системи іноземної мови в контексті його ключових положень, схарактеризовано особливості добору й презентації навчального іншомовного граматичного матеріалу. У підсумку дослідження аргументовано значущість та можливості реалізації комунікативного підходу до навчання граматики іноземної мови як передумови зміщення акцентів із традиційного заучування граматичних правил побудови висловлювання на пізнання граматичних явищ безпосередньо на прикладах і ситуаціях реальної чи наближеної до реальної комунікації, формування здатності до граматично правильного оформлення мовлення під час спілкування з урахуванням усіх його аспектів – соціальних, смислових, дискурсивних.