Історіографія становлення та розвитку альтернативних способів розгляду справ в Україні та світі - Міхновський, Георгій Юрійович (Академічні візії, 2024)
В даній науковій статті було проведено історіографічний аналіз становлення та розвитку альтернативних способів розгляду справ в Україні та світі. Першочергово, стосовно альтернативних способів розгляду справ, було здійснено аналіз історичних засад їхнього зародження, розвитку на різних історичних етапах, нормативно-правового регулювання в різних державах та сучасний стан закріплення у світі та Україні. Було здійснено поділ альтернативних способів розгляду справ на декілька етапів, а саме: насильницькі, судові та примірювальні. Досліджено етап зародження спорів та їх вирішення в племінних колах первісних людей. Проведено аналіз інститутів розгляду справ в Стародавньому Римі, Стародавньому Єгипті та Стародавній Греції. Визначено роль альтернативних способів розгляду справ в середньовічному суспільстві та Київській Русі. Підкреслено, що важливим аспектом зародження врегулювання спорів за інститутом мирової угоди в епоху Відродження став швидкий розвиток торгівлі між країнами, що вимагало пошуку швидкого вирішення великої кількості спорів у торговельній сфері. Проаналізовано альтернативні способи розгляду справ ХІІІ-XVIII століть в таких країнах, як Велика Британія, Угорщина, Німеччина, Польща, Сербія, Чехія, Литва, Швеція та інших. Зазначено про важливість впливу козацького досвіду стосовно розгляду справ та вирішення спорів, особливо зазначено про роль медіаторів, яку в ті часи на себе приміряли паланкові судді, суд, кошовий та курінний отамани. Досліджено альтернативні способи розгляду справ під час існування УНР, ЗУНР та УРСР. Акцентовано увагу на зародженні інституту медіації, як альтернативного способу розгляду справ, в країнах англосаксонського походження, таких як Велика Британія, США, Австралія, Канада та інші. Проаналізовано українське законодавство стосовно примирення та застосування процедури медіації в цивільному, господарському, адміністративному та кримінальному процесах.