Порівняльно-правовий аналіз кримінальної відповідальності неповнолітніх в Україні та Ісландії - Леськів, Соломія Романівна (Академічні візії, 2024)
Кримінальна відповідальність неповнолітніх в Україні передбачає можливість звільнення від неї із застосуванням примусових заходів виховного характеру; скорочення різновидів покарань і обмеження строків установлених покарань; м’якіші вимоги увільнення від кримінального покарання; зменшення строків, опісля збігу яких щодо неповнолітньої особи є можливим застосування умовно-дострокового звільнення, а також строків погашення й зняття судимості. Кримінальна відповідальнцсть неповнолітніх в Ісландії передбачає, що: покарання, призначене законом за учинення правопорушення, може бути зменшеним від мінімуму, який є визначеним, якщо кримінальне правопорушення вчинено особою, якій ще не виповнилося 18 років; ніколи не можна засуджувати до більш тяжкого покарання за кримінальне правопорушення, вчинене у цьому віці, аніж на 8 років позбавлення волі; людина не може бути покарана за вчинок, який вона учинила до 15 років; при призначенні покарання слід враховувати вік винного у діянні; не дозволено посилювати покарання чи інші санкції за повторне вчинення правопорушення до особи, якій було менше як 18 років на момент вчинення діяння. Порівняння кримінальної відповідальності неповнолітніх в Україні та Ісландії є важливим інструментом для розуміння цього явища.