Нормативно-правове регулювання контррозвідувального забезпечення Сил територіальної оборони Збройних сил України на сучасному етапі - Піцун, Ігор Дмитрович (Академічні візії, 2024)
Становлення угрупування територіальної оборони в Україні розпочалося у 1993 році, пройшло нелегкий шлях та продовжує розвиватись у період повномасштабної війни, що є критично важливим для гарантій національної безпеки. Мета дослідження полягає в аналізі нормативно-правового регулювання контррозвідувального забезпечення Сил територіальної оборони Збройних сил України та проблеми його функціонування. Для досягнення поставленої мети було застосовано низку методів: критичний аналіз використовувався для оцінки відповідності наукових статей та публікацій темі дослідження; контент-аналіз сприяв систематизації інформації за основними поняттями та категоріями; якісний аналіз забезпечив детальне опрацювання текстового матеріалу; метод правового аналізу застосовувався для вивчення законодавчих актів, що регулюють контррозвідувальну діяльність Сил територіальної оборони Збройних сил України, з метою визначення ключових принципів і вимог у цій сфері. У результаті дослідження встановлено, що Сили територіальної оборони Збройних сил України є складовою частиною військової структури, головними функціями яких є оборона держави, захист суверенітету, участь у бойових діях, що включає військові, цивільні та спеціальні заходи у мирний час та у період правового режиму воєнного стану. Сили територіальної оборони Збройних сил України також забезпечують громадський порядок і безпеку, гарантують національну безпеку та охорону державного кордону, борються з тероризмом, незаконними збройними формуваннями та ліквідують їх. У дослідженні також відзначено, що Сили територіальної оборони Збройних сил України борються з промисловим і військовим шпигунством та допомагають захищати ці об’єкти від ворожих посягань. Під час російського вторгнення військовослужбовці Сил територіальної оборони Збройних сил України брали участь у контрдиверсійних операціях. Однак контрдиверсійна діяльність відбувається виключно у взаємодії з СБУ та Державною прикордонною службою. Наразі основним способом її реалізації Силами територіальної оборони ЗСУ є оперативно-розшукова діяльність, як це передбачено Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність». Основним завданням контррозвідувальної діяльності є збір, аналіз та використання інформації про розвідувальну, терористичну та іншу активність. У висновку статті надано рекомендації щодо розвитку контррозвідувальної діяльності Сил територіальної оборони України, зважаючи на складність, принципи та вдосконалення законодавства цієї галузі.