Зустрічні договірні зобов’язання у цифровому сегменті цивільного обороту за законодавством України - Яроцький, Віталій Леонідович; Філонова, Юлія Михайлівна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена дослідженню особливостей зустрічних договірних зобов’язань, що виникають у цифровому сегменті вітчизняного цивільного обороту. З розвитком сучасних діджитал-технологій та появою нових категорій цифрових об’єктів цивільних прав виникає необхідність належного правового регулювання цивільних відносин у цій сфері. Відтак актуалізується адаптація усталених цивільно-правових конструкцій до умов функціонування цифрового середовища. У статті аналізується юридична природа такого нового вида об’єктів цивільних прав як цифрові речі, розглядаються особливості їхнього правового режиму та договірні засади забезпечення їх оборотоздатності відповідно до чинного цивільного законодавства України. Досліджено механізми зустрічного виконання цивільних зобов’язань на прикладі смарт-контрактів, які є важливим цивільно-правовим інструментом регулювання приватних відносин у вітчизняному цифровому сегменті цивільного обороту. Проаналізовано інші приватно-правові договірні механізми цивільно-правового регулювання зустрічних зобов’язальних відносин у цифровому середовищі, що в ідеалі повинні забезпечувати безперешкодність здійснення належних учасникам цивільного обороту суб’єктивних цивільних прав та врахування їх законних інтересів.