Забезпечення безпеки освітнього процесу та електронна комунікація в ЗВО при умовах повномаштабної агресії - Полукаров, Юрій Олексійович; Качинська, Наталія Федорівна; Землянська, Олена Василівна; Праховнік, Наталія Артурівна; Полукаров, Олексій Ігорович; Ковтун, Андрій Іванович (Академічні візії, 2024)
Метою дослідження є оцінка сучасного стану і тенденцій розвитку електронної комунікації у бібліотеках ЗВО в Україні. В умовах воєнної ситуації, інших ризиків і небезпек, пов`язаних із функціонуванням бібліотечної системи України, є нагальною потреба визначити стан та перспективи розвитку бібліотек ЗВО, особливо в сегменті електронних комунікацій, які є ключовими в їхній діяльності. Започаткований в Україні процес загальної інформатизації та цифровізації суспільних відносин та соціальних інституцій був перерваний відомими подіями. Проте держава докладає великих зусиль щодо продовження діяльності ЗВО, що у ній значну роль відіграють бібліотеки. На основі сформованої системи електронних комунікацій вони продовжують роботу, налаштовуючи її відносно сучасних реалій. Саме її зміст та організаційні форми складають основний контекст дослідження. Методологія дослідження базується на комплексній системі наукових принципів і методів, які застосовуються у бібліотечній справі, бібліотекознавстві, документознавчій та інформаційній діяльності, у сфері соціальних комунікацій та в діяльності вищої освіти. Принцип історико-логічний дає змогу визначити передумови та логіку розвитку електронних комунікацій в системі бібліотек ЗВО. Принцип об`єктивності є основою неупередженого наукового погляду на стан та перспективи розвитку бібліотек ЗВО. Принцип системності, всесторонності, комплексності та всебічного аналізу, дозволяє розглянути проблему розвитку бібліотек ЗВО із різних позицій і точок візії. У складних умовах функціонування бібліотек ЗВО традиційні емпіричні методи бібліотекознавства і бібліотечної справи певним чином трансформовані, до сучасних можливо віднести: метод експрес-аналізу, експертне опитування, метод аналізу бібліотечної документації, поточне спостереження, метод соціометрії та ін. Практично уживаним є метод порівняльного аналізу – він може бути застосований в якості інструменту вивчення стану бібліотек ЗВО в Україні на сучасному етапі. Також є придатними наступні методи: інформаційної діагностики, статистичний, оглядово-аналітичний, бенчмаркінгу тощо. У галузі електронних комунікацій є важливими наступні методи-інструменти: електронна пошта, електронний обмін повідомленнями, веб-сайти та блоги, SMS/текстові повідомлення, телефон і голосова пошта, відео тощо. Сучасний характер має методологія бібліографічного навчання, застосована на теренах вищої освіти, вона охоплює: освіту і консультування користувачів, аналіз і консультування з приводу бібліотечної системи організації науково-навчальних матеріалів, спеціальних ресурсів та інструментів пошуку відповідно до інформаційних потреб та запитів. Новизна дослідження полягає в сучасній оцінці стану і тенденцій розвитку електронної комунікації бібліотек ЗВО України в умовах війни та соціальних ризиків та небезпек. Результати дослідження виражені у наступних висновках: 1. Електронна комунікація бібліотек ЗВО в Україні функціонує відповідно до умов суспільного і соціального життя. 2. Освітній процес в Україні набув нових ознак і якостей, що значно трансформувало стан електронної комунікації в бібліотеках ЗВО в Україні. 3. Бібліотеки ЗВО в Україні орієнтовані на беззастережне позбавлення всього, що пов`язано із агресором. 4. Бібліотеки ЗВО в Україні здійснюють спеціальне профілювання науковців, які працюють у ЗВО і мають відношення до публікаційної діяльності.