Вплив використання штучного інтелекту на фінансовий сектор - Фокін, Олександр Владиславович (Академічні візії, 2024)
У статті представлено комплексний аналіз впливу інтеграції штучного інтелекту (ШІ) на фінансовий сектор. Визначено ШІ як фундаментальний елемент структури цифрової економіки, важливий для розвитку глобальних інвестиційних ініціатив. Проаналізовано різноманітність форм прояву ШІ, від базових цифрових інструментів до комплексних систем, здатних до мислення та навчання, що підкреслює його значення як важливого елемента у структурі цифрової економіки. Охарактеризовано ШІ як всеохоплюючий ресурс, який сприяє економічному зростанню і зміцненню безпеки на різних рівнях, від індивідуальних корпорацій до державних структур, забезпечуючи передові можливості в галузях, де традиційні підходи вже не можуть ефективно справлятися з викликами сучасності. Визначено, що використання ШІ в фінансовому секторі виступає як потенційна панацея для вирішення широкого спектру економічних та фінансових викликів, сприяючи оптимізації процесів, підвищенню безпеки та зниженню ризиків. Важливим є інтегрування ШІ з передовими технологіями, такими як блокчейн, великі дані, електронні гаманці, краудфандингові платформи, інтернет-еквайринг, а також платформи для онлайн-торгівлі фінансовими продуктами, що дозволяє не тільки підвищити ефективність фінансових операцій, але й значно розширити спектр послуг, доступних для споживачів. Акцентована увага на змінах, які ШІ вносить у взаємодію фінансових установ з клієнтами, революціонізуючи методи обслуговування і значно підвищуючи рівень задоволеності та залученості клієнтів через персоналізацію послуг. Висвітлено як позитивні, так і потенційні негативні аспекти використання ШІ, включаючи ризики для національної та фінансової безпеки у випадках кібератак, втрату контролю над оперативними фінансовими операціями та зменшення кількості робочих місць внаслідок автоматизації. Сформовані висновки, які полягають в тому, що ШІ вносить суттєві зміни у способи ведення фінансової діяльності. Він не тільки спрощує та оптимізує процеси обробки даних, але й підвищує точність у прийнятті рішень та ефективність управління ризиками. Крім того, дозволяє фінансовим інституціям пропонувати більш персоналізовані та безпечні послуги, що значно підвищує рівень задоволеності та довіри клієнтів.