Запровадження комендантської години як різновид обмежень прав людини під час дії воєнного стану - Войтинський, Дмитро Андрійович (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено питанню запровадження комендантської години як різновиду обмежень прав людини під час дії воєнного стану. Актуальність дослідження цього питання зумовлена тим, що сьогодення в Україні свідчить про те, що демократичне суспільство не може існувати без вимушених обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина у режимі воєнного стану. Загальновідомо, що 24 лютого 2022 року у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України вперше було введено воєнний стан на території всіх областей України Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Верховною Радою України Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX. Враховуючи це було запроваджено певні обмеження прав людини на території України. У статті розглядаються нормативно-правові акти, які регулюють обмеження прав людини і громадянина під час дії воєнного стану. Також аналізуються судова практика Конституційного Суду України яка стосується обмежень прав людини і громадянина в Україні. Висвітлюються особливості введення в країні воєнного стану як правової підстави обмеження реалізації прав людини та громадянина. Визначено особливості запровадження комендантської години, запровадження якої обмежує перебування людей у визначений час на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень. Проаналізовано ситуації пов’язані із порушенням комендантської години. Акцентується увага на тому, що в Україні за порушення комендантської години не передбачено жодної відповідальності, у зв’язку з цим суттєво знижується її ефективність. Підтримано пропозиції науковців щодо запровадження адміністративної відповідальності за порушення комендантської години та обґрунтовано необхідність збільшення штрафу за її порушення в порівнянні із Законопроектом №7553.