Головні засади діяльності антикорупційних судів: зарубіжний досвід для України - Кирилюк , Дмитро Володимирович (Академічні візії, 2024)
У системі протидії корупції суди відіграють важливу роль, оскільки саме у них розглядаються та вирішуються кримінальні справи, у тому числі, за фактами скоєння корупційних злочинів. У багатьох демократичних правових державах, крім судів загальної юрисдикції законодавством передбачено формування спеціалізованих антикорупційних судів, основним завданням яких є виключно розгляд справ про вчинення корупційних правопорушень (злочинів). Створення та діяльність цих спеціалізованих судів є питанням, що потребує детального вивчення, оскільки єдиного підходу до визначення їх місця та ролі у судовій системі немає. Питання створення спеціалізованих антикорупційних судів необхідно розглядати з позиції доцільності, ефективності та відповідності нормам національного та міжнародного законодавства. Метою статті є вивчення основних засад діяльності антикорупційних судів у закордонних країнах для запозичення Україною їх позитивного досвіду щодо реалізації ними своїх завдань. Аналізуючи праці вітчизняних і закордонних науковців, визначено, що проблеми протидії корупції стосуються всіх сфер суспільства та держави. Усі учасники світової спільноти вивчають, розробляють та впроваджують нові правові інститути, які покликані підвищити ефективність заходів щодо протидії корупції. Однією з таких новел стали спеціалізовані антикорупційні суди, покликані максимально швидко, якісно та неупереджено вирішувати справи корупційної спрямованості. Дослідження дозволило визначити, що проблеми та сумніви щодо можливостей вже наявних судів загальної юрисдикції ефективно боротися з корупцією спонукали країни розвивати спеціалізовані антикорупційні інститути. Крім того, створення спеціалізованих судових органів стає дедалі поширенішою рисою національних стратегій боротьби з корупцією. Зазначена тенденція є характерною і для України. Загальним аргументом на користь створення спеціальних антикорупційних судів є необхідність підвищення ефективності в оперативному вирішенні корупційних справ. Труднощі, які виникали у суспільствах відповідних держав при створенні у них цих судів, були пов’язані із занепокоєнням з приводу самої здатності судів неупереджено розглядати корупційні справи та не зазнавати при цьому впливу корупції.