Розвиток ключових компетентностей студентів у вищому навчальному закладі: підходи, методи та оцінка результатів - Шуляков , Ігор Миколайович; Олійник , Ольга Віталіївна; Дерев’янко, Інна Володимирівна (Академічні візії, 2024)
Ефективний розвиток ключових компетентностей студентів у вищих навчальних закладах є визначальним фактором для забезпечення їх професійної готовності та конкурентоспроможності на ринку праці. В статті здійснено комплексний аналіз підходів до розвитку компетентностей, методів їх впровадження та оцінювання результатів. Зокрема, розглянуто традиційні та інноваційні стратегії навчання, які сприяють формуванню компетентностей, важливих для успішної професійної діяльності. Особлива увага приділена інтерактивним технологіям, проєктному та проблемному навчанню, які довели свою ефективність у практичній підготовці студентів. Результати дослідження свідчать про те, що комплексний підхід до розвитку ключових компетентностей, який поєднує різноманітні методи навчання та оцінювання, сприяє підвищенню рівня підготовки студентів і їх готовності до професійної діяльності в умовах сучасного глобалізованого ринку праці.