Стратегії оптимізації тренувань для запобігання спортивному травмуванню у спортсменів з урахуванням факторів перетренованості - Бабаліч , Вікторія Анатоліївна; Дорошенко , Вероніка Вадимівна; Луценко , Ірина Миколаївна (Академічні візії, 2024)
У сучасному спорті зростає конкуренція, тому спортсмени намагаються досягти найкращих результатів, що може призвести до перетренованості та спортивних травм. Спортивні травми можуть мати серйозні соціально-економічні наслідки. З огляду на це, стратегії оптимізації тренувань для запобігання травмам є надзвичайно актуальними для спортсменів, тренерів, науковців та всього спортивного співтовариства. Мета дослідження полягає у проведенні аналізу та систематизації стратегій оптимізації тренувань, спрямованих на уникнення травм у спортсменів, з урахуванням факторів перетренованості; покращенні ефективності тренувального процесу та забезпеченні здоров’я і безпеки як окремих спортсменів, так і спортивних команд. Результати дослідження показали, що ефективне управління тренувальним процесом може значно знизити ризик травмування, особливо при врахуванні індивідуальних особливостей спортсменів та ступеня їх перетренованості. На основі отриманих результатів розроблено рекомендації щодо оптимізації тренувальних програм з метою зменшення ризику спортивного травмування. Адаптація тренувальних методик до індивідуальних потреб та особливостей спортсменів допомагає максимізувати результати та знизити ризик виникнення травм.