Аналіз моделей розвитку людського капіталу в умовах повоєнного відновлення України - Калиновський, Андрій Олегович; Брецко, Юрій Михайлович; Смаглій, Артем Олегович (Академічні візії, 2024)
У статті продемонстровано, що Україна до початку повномасштабного російського вторгнення мала досить високий показник рівня розвитку людського капіталу і входила до числа країн, населення яких має в середньому високий рівень знань, навичок, досвіду та соціальних якостей. Унаслідок початку повномасштабної російської агресії українське суспільство зіштовхнулося з найбільшою воєнною кризою ХХІ ст., подолання наслідків якої також потребуватиме пошуку шляхів розвитку трудових ресурсів. Мета статті передбачає аналіз моделей розвитку людського капіталу в умовах повоєнної відбудови України. Реалізація пропонованої мети передбачала застосування окремих наукових методів, зокрема контент-аналізу, системного методу, концептуального аналізу. У результатах зазначено, що відновлення трудового потенціалу можливе з урахуванням певних загальних принципів. Йдеться про активний розвиток освітніх процесів як вагомий інструмент повоєнної відбудови. Освітня система України має адаптуватися до вимог більш розвинених демократичних країн, демонструвати більше зацікавленості у вихованні та навчанні майбутніх поколінь. Зважаючи на те, що в основі освітньої системи перебуває ціла низка факторів, варто виокремити такі, як доступність освіти, яка враховує сучасні тенденції та підходи наприклад, цифровізації). Визначено роль промисловості у формуванні людського капіталу, здатного оптимізувати виробничі процеси та зробити продукцію більш пізнаваною не тільки на ринках України, але і Європи. Відповідно, нові правила здійснення повоєнної промислової відбудови потребуватимуть нових людей, добре навчених і підготовлених. Це загалом сприятиме розвитку трудових ресурсів у майбутньому. Продемонстровано, що розвиток людського капіталу призводить до покращення стану економіки, що, своєю чергою, спонукає працівників розвивати певні навички та уміння. З огляду на це, надзвичайно важливо в повоєнній відбудові зважати на поєднання людського капіталу та економічного розвитку. У висновках наголошено на тому, що належний рівень розвитку трудових ресурсів стимулює зростання економіки, яке призводить до виникнення ще більшого попиту на ринку праці.