Problematyczne kwestie udzielenia odroczenia od powołania do służby wojskowej w czasie stanu wojennego na ukrainie: administracyjne i kryminalno-procesowe aspekty - Jankewycz, Dmytro; Khukhra, Wiktoria; Nowosad, Władysław; Kohuta, Marka (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто проблемні питання надання відстрочки від призову на військову службу в період мобілізації. Встановлено, що наразі відстрочка від проходження військової служби в особливий час надається обмеженому колу осіб, які підлягають військовому обов’язку, тому існує потреба у розширенні цього переліку додатковими категоріями осіб. З метою законодавчого врегулювання цього переліку запропоновано внести зміни до статті 23 Закону України «Про підготовку до мобілізації та мобілізацію». Доведено, що за необґрунтовану відмову в наданні відстрочки від військової служби в період мобілізації особам, які підлягають військовому обов’язку на посади працівників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, необхідно накладати адміністративні санкції, розмір яких визначає стаття 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У статті також підкреслено сутність кримінально-процесуальних аспектів, пов’язаних з наданням відстрочки від призову на військову службу в період мобілізації. Особливу увагу приділено наслідкам необґрунтованої відмови в наданні відстрочки, які можуть призводити до порушень кримінального права. Необхідність законодавчого врегулювання процедур надання відстрочки та санкцій за їх порушення є ключовим елементом забезпечення законності та справедливості в контексті військової мобілізації.