Історіографія вчення про інтелект нації і суміжні соціально-економічні феномени - Кошовий, Богдан-Петро (Академічні візії, 2022)
Стаття присвячена історичному аналізу розвитку вчення про людський інтелект, зосередженого на його ролі в соціально-економічному контексті. Огляд починається з античних філософів, таких як Платон та Аристотель, і проходить через етапи розвитку мислення у Середньовіччі та епоху Просвітництва. Особливу увагу приділено вченню Володимира Вернадського про ноосферу, що інтегрує інтелект з екологічними і етичними принципами, та Андрея Шептицького, який наголошував на моральному розвитку суспільства. Висвітлюються також сучасні підходи до інтелекту в ХХ-ХХІ століттях, включно з концепціями соціального та групового інтелекту, а також роль інтелекту в сталому розвитку та формуванні соціально-економічних стратегій. Стаття пропонує новий підхід до розуміння інтелекту як ключового фактора національної інтелектуальної безпеки і соціально-економічної стабільності.